Menu Close

Klar for å ta det neste steget som båteier?

forbrukslån båt

Etter mange år på sjøen har du tilegnet deg god kunnskap om båter, og du er ikke lenger “bare” en overivrig nybåteier. Du kan det du holder på med, og er på utkikk etter nye utfordringer. 

 

Kanskje handler dette om at du trenger en større og mer fancy båt som du kan overnatte i, eller du vil prøve å endre båttypen du driver med, for eksempel ved å bytte fra en som egner seg til fiske, til en som er bedre hvis du vil dra på jordomseiling.

 

Når du så skal “omskape” deg selv på sjøen, hva er det lurt å tenke på? 

 

En ting er at når du var nybåteier, så gikk det kanskje ganske lett å finansiere båten (muligens en liten jolle?) med sparepenger. Men hvis du ønsker en større eller mer avansert båt som vil hjelpe deg med å ta det neste steget, så vil det ofte innebære en litt større investering i utstyr. 

 

Dette kan gjøres på ulike måter, for eksempel ved å ta opp forbrukslån uten sikkerhet. Slik slipper du å sette opp bolig eller annen eiendom som sikkerhet for å få tatt opp lånet. Finansportalen Lånfordeg.no skriver bl.a. på sin side at det er mange som tar opp forbrukslån for å finansiere båter som går over betalingsevnen de har i form av sparepenger. Et tips om du skal ta opp forbrukslån er at du sikrer deg en lav rente, så det blir billigst mulig. Vi har nemlig sett at det er store variasjoner blant bankene. 

 

En annen ting er at selv om du kan mye om båter fra før, så er det viktig å tilnærme deg din nye båt med et åpent sinn, og lære det som trengs. Båten reagerer på det du gjør, men alle båter reagerer ikke på samme måte. 

 

Selv om prinsippene for båthåndtering kanskje er like fra en båt til en annen, så vil størrelse, vekt, manøvrerbarhet, og kraft være forskjellig for de ulike fartøyene. 

 

Før du drar ut på din første tur, kan det være lurt å sette av litt tid for å bli kjent med båten din. Begynn med noen praktiske øvelser som å kontrollere stoppetid og bevegelige gjenstander som bøyer, slik at du blir vant med fartøyet. 

 

Det samme gjelder når det kommer til å forstå grensene dine. Selv den mest avanserte båteier må forstå hva de er komfortabel med og hva de rett og slett ikke er i stand til å håndtere. Det er kritisk å ikke tråkke over streken inn i ukomfortabelt farvann uten å ha øvd på manøvere som gjør at du kan håndtere situasjonen. 

 

Båthåndtering er kanskje litt enklere og tryggere enn å kjøre bil, men øvelse er fortsatt viktig for at du skal lykkes, og ikke minst nyte livet på sjøen. Ta deg ekstra tid til å bli flinkere på å håndtere båten på de fineste dagene, slik at du får strukket deg til å bli en enda dyktigere båteier enn det du er i dag.